Βρείτε μας .....

   

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 21 επισκέπτες και κανένα μέλος

Στατιστικά

4753540
Σημερα
Χθες
Εβδομαδιαία
Μηνιαία
Συνολικα
859
3075
8703
24056
4753540

 

 


 

ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΧΑΣΑΜΕ!

 

Ας τα θυμηθούμε λοιπόν.

1.ΣΚΟΡΔΑΡΙ

3 σκελίδες σκόρδο
1 φέτα ψωμί ζυμωτό (μόνο την ψίχα)
1 ποτηράκι του κρασιού ξύδι
2/3 ποτ. του κρασιού νερό
αλάτι

Πως το κάνουμε:

Σε γουδί λιώνουμε το σκόρδο με το αλάτι.

 Προσθέτουμε μιας φέτας ψωμί την ψίχα. 

Τα δουλεύουμε όλα μαζί και προσθέτουμε το ξύδι και το νερό.

 Σερβίρεται σε βαθύ πιάτο .

 

2.ΛΙΓΔΟΠΑΠΑΡΑ

Υλικα:

2-3 κουταλιες της σούπας  λίγδα

Κόρες  και ξερό ψωμί

Αλάτι

Πως το κάνουμε:

Λειώνουμε την λίγδα μέχρι να καεί και στη συνέχεια 

 ρίχνουμε  κόρες και ξερό ψωμί , το ανακατευύμε

 να καβουρδιστεί  συνεχώς μέχρι να ροδίσει καλά.

3.ΚΡΑΣΟΠΑΠΑΡΑ

Υλικα:

1 κούπα κρασί αραιωμένο με λίγο νερο

Κόρες  και ξερό ψωμί

1.Κουταλιά της σούπας

Πως το κάνουμε:

Βράζουμε το κρασί στο μπρίκι  μέχρι να ζεσταθεί

 καλά ,το ριχνουμε στο πιάτο ,ύστερα διαλύουμε 

την ζάχαρη και τρίβουμε  κόρες  και ξερό ψωμί.

 

4.ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Υλικά:

Ψωμί

Τυρί

Πως το κάνουμε:

Τριμμένο ψωμί με  τυρί,  μέσα σε ένα μαντήλι,  από

 ύφασμα πάνινο (μισάλι). Στη συνέχεια  βρέχονταν λίγο

 για να μαλκώσει και να  μπορέσει να σφίξη και χτυπώντας 

το στο  γόνατο  και σφίγκοντας το μαντήλι.Ήταν ένα 

 απογευματινό για τα παιδιά στο Μπασδέκι η στο Τεπόζιτο, 

τα οποία συνήθιζαν να τρώνε και να τραγουδούν

 "Μπούκο,μπουκοβάλα, , φάε  τυρί και  γάλα".

 

5.ΠΑΣΠΑΛΟΠΙΤΑ

 Πίτα από καλαμποκάλευρο και διάφορα 

πράσινα λαχανικά. Σε ένα ταψί έκαναν ένα

 στρώμα από αλεύρι, τότε ένα από πράσινα

 λαχανικά, ένα ούτω καθεξής, τελειώνοντας με

 ένα στρώμα από αλεύρι ψεκάζεται με νερό. Αυτό

 το φαγητό ήταν πολύ γνωστό κατά τη διάρκεια

 της γερμανικής κατοχής, λόγω του γεγονότος ότι

 κάποιος θα μπορούσε να το κάνει χωρίς λίπος.

 

(συνταγές από Αθανάσιο Γ. Πέτρου).

 

6) ΜΠΕΛΝΤΕΣ.

 

 Παίρνουμε το μούστο από τα σταφύλια και τον ανακατεύουμε με στάχτη (να υπολογίζετε σε 15 κιλά μούστο μισό κιλό στάχτη), το βράζουμε περίπου 1 ώρα και μετά το αφήνουμε όλη τη νύχτα.

  Το πρωί βλέπουμε ότι η στάχτη έχει μείνει κάτω και βγάζουμε το μούστο από πάνω.Τον ξαναβράζουμε περίπου 2 ώρες ώσπου να καθαρίσει και να γίνει γλυκό. Αυτό που δημιουργήσαμε είναι το πετμέζι.

 Το βάζουμε σε ένα καθαρό σκεύος προσθέτουμε αλεύρι (στο 1 κιλό πετμέζι περίπου 6-7 κουτάλια σούπας αλεύρι) το ανακατεύουμε μέσα στην κατσαρόλα που βράζει και όταν το μίγμα γίνει πηχτό το βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Στην πορεία το διακοσμούμε με καρύδια ή αμύγδαλα που είναι ιδανικός συνδυασμός. 

(Την συνταγή μας την έδωσε η ΜΑΡΙΑ Δ. ΜΙΜΗ.)

 

7)ΣΟΥΤΖΟΥΚΙΑ.

  Συνέχεια της παραπάνω συνταγής είναι το παραδοσιακό γλύκισμα σουτζούκια που κάνουν στο χωριό ( Η ονομασία προέρχεται από την Τουρκική λέξη Sucuk η οποία σημαίνει λουκάνικο, κάτι που θυμίζει και το σχήμα του γλυκού).

 Αφού ολοκληρώσαμε την παραπάνω συνταγή σπάζουμε καρύδια τα οποία τρυπάμε με ένα βελόνι και περνάμε μια κλωστή από μέσα και το κάνουμε όσο μέγεθος θέλουμε εμείς.

Στην συνέχεια περνάμε αυτό που ετοιμάσαμε 2-3 φορές μέσα από τον μπελντέ και τα κρεμάμε στον ήλιο να στεγνώσουν, (τόσο απλά).

(Την συνταγή μας την έδωσε η ΜΑΡΙΑ Δ. ΜΙΜΗ.)

ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝΑΝΑΛΥΣΗΦΥΣΙΟΧΗΜΙΚΕΣΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙα/αΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΗΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣΜΕΘΟΔΟΣΑΝΑΛΥΣΗΣΜΟΝΑΔΑΜΕΤΡΗΣΗΣΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑΟΡΙΑ ΚΥΑγ2/2600/20011 PH 4500-h+B 7,9 6,5-9,52 ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ2510-Β Ms/cm 386 25003 ΟΛΙΚΗΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ2340c F 20,04 ΠΑΡΟΔΙΚΗΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ2320B F 17,45 ΜΟΝΙΜΗΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ2320Β-2340CF 2,66 ΑΛΚΑΛΙΚΟΤΗΤΑ (Μ)2320Β 3,5ΧΗΜΙΚΕΣΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙΑΝΙΟΝΤΑα/αΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΗΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣΜΕΘΟΔΟΣΑΝΑΛΥΣΗΣΜΟΝΑΔΑΜΕΤΡΗΣΗΣΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΡΙΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ!!!

Παναγία η Σπηλιώτισσα

Επικοινωνία

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου, με ενεργό link που θα οδηγεί στον ιστότοπο μας.